Hamamdoekengeluk
We Care for Mother Nature
NL
EN
DE

Figen Subasi Westerhof, de power vrouw achter 10 jaar Lalay!

Graag wil ik jullie kennis laten maken met Figen Subasi-Westerhof, dé powervrouw achter  jaar Lalay!

Zoals jullie weten, werk ik alleen met textiel wat geproduceerd wordt door Lalay. Ik ben daarin niet de enige, maar wel een van de weinige die heel bewust het merk Lalay verkoopt en niet onder eigen label werkt.  Lalay verdient het zo om als merknaam 100% gewaardeerd te worden voor het prachtige textiel wat ze produceren! Ere wie ere toekomt.

Na het korte interview wat ik met Figen had voor haar 10 jarig bestaan, ben ik daar nog meer van overtuigd! De intenties die zij heeft zijn prachtig. Zowel op menselijk als maatschappelijk niveau.

Hoe het begon:

In 2007 hadden 2 zussen in Istanbul één droom namelijk 'de bijna verdwenen Anatolische ambachten en tradities nieuw leven in te blazen en opnieuw te laten floreren'. In juni van dat jaar is Lalay officieel opgericht door Figen Subasi Westerhof & Cigdem Subasi.  Een snel rekensommetje leert dat Lalay in juni 2017, 10 jaar bestaat!  Reden genoeg voor felicitaties en ze verdienen het om in het zonnetje gezet te worden!

Ik was nieuwsgierig naar die 10 jaar Lalay. Zelf ken ik het bedrijf zo'n jaar of 4, en sinds een een dik jaar werk ik er volledig mee samen. Wat waren Figens doelstellingen toen ze in 2007 begon en in hoeverre zijn die in die 10 jaar bereikt? Wat is haar visie/missie voor de volgende 10 jaar?? Zomaar wat vragen die in mn hoofd opkwamen en waar ik graag antwoord op wilde.Laten we beginnen met de naam.

Lalay, waar staat die naam nou eigenlijk voor? 

Maan, tulp, rood (allemaal symbolen van Turkije)…dat wist ik, en die symbolen waren in het verleden ook terug te zien in het logo. Omdat ze zich wilden onderscheiden hebben ze de maan (sikkel vormig) en de tulp weggehaald en is er vorig jaar een cirkel (volle maan?) voor in de plaats gekomen.

LAL betekent rood en AY betekent maan, Rode maan dus.

Het verleden

Terugkijkend op 10 jaar Lalay is ze trots, maar heeft Figen nog niet bereikt wat ze voor ogen had. Zij wil haar bedrijf graag omzetten naar een foundation, waarin jonge mensen opgeleid worden tot vakmensen/specialisten. Jonge mensen die de toekomst van de oude tradities en ambachten die al eeuwen gelden, zeker stellen. Heel graag zou ze haar idee/perceptie omzetten tot een overkoepelend nationaal project, waarin welgestelde families (een deel van) hun kapitaal, investeren in diverse ambachten. Het liefst zou ze zien dat deze families zich ontfermen over een dorp, waar al generaties lang een specifiek ambacht uitgevoerd wordt. Deze ambachten varieren van authentieke weverijen (de weverijen van Lalay bevinden zich in het dorp Babadag) tot leerbewerking / natuurlijke zepen / koper beslag / fabricage van mooi leren schoeiel (in Trabzon) etc.

De toekomst

De komende jaren, gaat ze zich hard maken om een basis te leggen voor een nationaal fonds dat de belangen van de 'traditionele ambachten' behartigt en ze beschermt. Geen makkelijke doelstelling, maar ze weet wat ze wil en iedere dag zet ze zich in om dit doel te bereiken. Zo heeft ze al gesproken met de minister van Economische Zaken en haar best gedaan hem te overtuigen van het grote culturele belang! Ze kan alleen maar hopen dat het in de toekomst zal leiden tot een bevredigend eindresultaat, maar ze heeft er alle vertrouwen in! 

Om een goed voorbeeld te stellen en in de verwachting dat er meer families zullen gaan volgen, is Lalay sinds kort opgenomen in het familie bedrijf Subasi Ltd.  (opgericht in 1948 door vader M. Ihab Subasi, die zelfs nu hij 90 is nog iedere dag meedraait in het bedrijf) en uitgegroeid tot een van de grootste Turkse bedrijven die zich richt op het adviseren en begeleiden van (inter)nationale bedrijven op het gebied van in- en export ).

Je zou kunnen zeggen dat de familie Subasi, met de doelstellingen van Lalay, een bijdrage wil leveren aan het vakmanschap en de trots van Turkije. Zij zijn met hard werken gekomen waar ze nu zijn en nu is het voor hen het moment om iets terug te kunnen geven aan hun land.

Trots

Het meest trots is ze op zichzelf!! In plaats van thuis te zitten en het familie kapitaal uit te geven, probeert ze iets zinvols te doen met dat geld. "De meeste van mijn vriendinnen hebben gestudeerd, maar zitten nu thuis. Zijn huisvrouw en moeder en doen niets met hun opleiding. Ik ben anders!! En dat geeft ontzettend veel voldoening."

In 10 jaar tijd is Lalay verkrijgbaar op ieder wereldcontinent en in 22 / 25 verschillende landen! Wat een stoer resultaat!

Met haar team bouwen aan de collectie

Voorkeur voor één specifiek produkt heeft ze niet. Alle produkten en ideeën zijn haar 'kindjes' en wat zij én haar team ook produceren….ze doen het met veel trots en heel veel liefde! Nadrukkelijk is me gevraagd om specifiek te vermelden dat ze een fantastisch team achter zich heeft staan! Zonder haar echtgenoot Marcel Westerhof en haar team in Istanbul en Denizli had ze niet kunnen bereiken wat ze in de afgelopen 10 jaar voor elkaar gebokst heeft.

Tenslotte was ik nog even nieuwsgierig naar haar favoriete kleur en dat is blauw. En nu ik dit zo schrijf vraag ik me af of het toeval is dat de kleur blauw in hun collectie het grootst aantal kleurnuances heeft. Ik denk het niet…

Visie en Missie

Ik ben blij en trots dat ik mag samenwerken met Lalay, een authentiek bedrijf met prachtige natuurlijke producten en een visie en missie waar ik me volledig in kan vinden. Met aan het roer een  trotse Turkse vrouw die met haar internationaal opererend bedrijf het beste voor heeft met haar land en de tradities/ambachten die daarbij horen!

Cadeautje

Dit, in combinatie met de verjaardag van mijn website én van mijzelf wordt natuurlijk gevierd. De hele maand juni zijn mijn prachtige stonewashed doeken in de aanbieding voor slechts € 25,-. Hou fb / instagram in de gaten en grijp deze buitenkans!!