Hamamdoekengeluk
We Care for Mother Nature
NL
EN
DE

Q & A’s

Welkom op de site van Hamamdoekengeluk.

Misschien hebben wij elkaar al eens ontmoet op één van de vele fairs in het land waar ik aan deelneem, óf je hebt me gevonden, omdat je op zoek bent naar mooie (de mooiste!) hamamdoeken en meer!

En daarvoor ben je bij hamamdoekengeluk op het juiste adres!

Als ik me nu in jou verplaats, denk je vast; “jaja, dat zal best!”

Aan de hand van de 5 W's: (Wie / Wat / Waar / Wanneer / Waarom) en de Hoe, zal ik je vertellen over de hamamdoek en dus ook over het materiaal waar de badjassen, tunieken en poncho’s van gemaakt zijn.

-Wat is een hamamdoek en waarom is het een 'must have'

De oorsprong van de hamamdoek ligt in de badhuizen van landen aan de mediterrane kust. Daar worden de doeken gebruikt als handdoek en feitelijk is dat wat het is. Een handdoek die voortkomt uit een al eeuwen oude traditie, gemaakt van 100% hoogwaardig katoen waardoor het goed absorbeert. Vergelijk het met baby luiers of thee doeken, daarvoor gebruik je ook dun geweven doeken en geen badstof.

Vanwege de grote voordelen van dit materiaal komt het de laatste jaren steeds meer in trek en is het uitgegroeid tot een hip en trendy gebruiksvoorwerp. Niet alleen voor de vrouw een absolute 'must have'.

Wat maakt die hamamdoek zo handig?:

  • de compactheid, het neemt niet meer ruimte in beslag dan een dik paar sokken. Bedenk hoeveel ruimte een badlaken inneemt en je snapt het voordeel.
  • de hygiëne, na een dagje zwemmen en zweten op het strand is deze doek van hydrofiel katoen (extra absorberend) helemaal volgezogen met zeewater, zweet, lekkende ijsjes of iets dergelijks. Mijn advies: als je gaat douchen, neem 'm lekker mee onder de douche, spoel 'm uit met wat shampoo zodat hij zich ontdoet van alles wat geabsorbeerd is. Zo heb jij dezelfde avond weer een frisse hamamdoek.
  • Het droogt snel! Hang 'm even in de zon of in de wind en voor je het weet is ie droog!
  • de brede toepasbaarheid. Je hoeft er niet perse mee naar het strand of de sauna, je kunt 'm in de winter of het najaar ook heel goed gebruiken als shawl. Of tijdens het kamperen in een bloedhete tent als laken om onder te slapen. En wat dacht je het volgende , je gaat lekker een dag naar een eiland, pakt de eerste boot, en omdat het dan vaak nog wat fris is sla je 'm lekker warm om je nek. Wanneer de zon is doorgebroken, kun je 'm nog steeds lekker luchtig in je nek laten liggen, want behalve tegen de kou beschermt het ook goed tegen de zon! (zonder te irriteren, omdat het een 100% natuurlijk materiaal is). En eenmaal aangekomen bij een mooi duin pannetje kun je je doek gebruiken als picknickdoek of toch gewoon lekker als strandlaken. Doe je een dagje cultureel dan is je hamamdoek prima als lichaam/hoofdbedekking te gebruiken!

Mogelijkheden te over!

-wie gebruiken hamamdoeken

Wie niet! Of misschien moet ik zeggen, iedereen die ervoor 'gevallen' is en het gemak ervan in ziet. Dat kan variëren van mensen die veel en licht bepakt reizen, strand / sauna liefhebbers, trend volgers, sporters of Yoga-beoefenaars. Maar ook moeders die hun kinderen er lekker mee laten spelen. En in een breder perspectief is het ideaal voor B&B's, hotels, spa's, yogascholen etc. Het scheelt namelijk een hoop ruimte in de wasmachine ten opzichte van de traditionele badlakens.

-waarom zijn deze doeken anders dan andere hamamdoeken

Deze hamamdoek onderscheidt zich, omdat er uitsluitend geweven wordt met hoogwaardig katoen met mooie lange vezels, waardoor er een duurzaam, sterk en kwalitatief hoogwaardig product ontstaat.

Onze doeken onderscheiden zich tevens door de authenticiteit. Geen massaproductie, maar doeken die vervaardigd worden door een mooie samenwerking tussen mens en weefmachines, waar nog volgens de oude traditie op geweven wordt. En beide elementen zijn terug te voelen in de doeken.

Ik heb er bewust voor gekozen om alleen hamamdoeken en badjassen die geweven zijn met ongebleekt katoen in mijn assortiment op te nemen. Omdat het katoen ongebleekt is én daarnaast een speciale enzym behandeling ondergaan heeft, blijft het weefsel mooi vol en ultiem zacht aanvoelen!

Verven met ongebleekt katoen maakt dat de kleuren van de doeken, heel mooi zacht of juist krachtig uit uitkomen, maar nooit hard of schreeuwerig

Er wordt uitsluitend geweven met hoogwaardige kwaliteit katoen, die hydrofiel is en daardoor een groot absorptie vermogen heeft!

Met deze hamamdoek loop je het risico dat je aan één niet genoeg hebt! Vaak is de eerste het begin van een aangename verslaving.

-waar worden ze gemaakt en door wie

SGM Lalay uit Istanbul is de grootste producent van mijn collectie . Hun productie voldoet aan een aantal basis elementen die voor de oprichtster van dit bedrijf essentieel zijn! Zij staat voor hoogwaardige kwaliteit, Fair Trade & authenticiteit.

Niet voor niets is de slogan van SGM Lalay: BRINGING THE PAST BACK INTO THE FUTURE en dat is precies wat ze doen. Een eeuwenoude doek in een nieuw hip en trendy jasje, maar wel met de duurzaamheid en kwaliteit die volgens de traditie al eeuwen geldt.

-hoe kom ik eraan!

Je kunt hier via de webshop je eigen 'geluk' bestellen! Hamamdoeken, badjassen&huis/badkamer accessoires, beide van hetzelfde heerlijke materiaal, dezelfde kwaliteit en authenticiteit.

Maar vind je het leuker om er een dagje uit aan te verbinden, mail of app me waar ik sta en kom me bezoeken ergens op een fair in het land!

-wanneer wordt mijn hamamdoek geleverd als ik het bestel?

Ik doe mijn uiterste best om bestellingen die voor 17.00 gedaan worden, dezelfde dag te versturen, maar kan dit niet altijd garanderen, omdat ik ook wel veel onderweg ben (fair, markt, beurs). Mocht er vertraging zijn, dan stel ik je hiervan direct op de hoogte zodat je niet teleurgesteld bent als het er niet de volgende dag is.

Veel plezier op onze site, mocht je niet helemaal kunnen vinden wat je zocht of wellicht op een fair gezien hebt, stuur me een mail. Samen komen we er vast en zeker uit!

Veelgestelde vragen:

Hoe behandel ik mijn hamamdoek of badjas, plaid, tuniek, poncho??

Met liefde natuurlijk! Maar geloof me deze doeken kunnen tegen een stootje!! Dit geldt ook voor alle andere producten die geknipt worden uit hamamdoeken.

In Turkije hebben ze al een voor wassing ondergaan, dus krimp zit er nauwelijks meer in. De enzym behandeling die het ondergaan heeft en waardoor de doeken extreem zacht zijn, blijft zijn werk doen en de doeken blijven lekker zacht aanvoelen, ongeacht hoe vaak ze gebruikt en gewassen zijn.

En dat ze goed blijven blijkt wel uit de ervaring van een stomerij eigenaar die de hamamdoeken zelf ook wilde verkopen. Als textielkenner en om er zeker van te zijn dat het niet alleen maar een mooi verhaal was over kwaliteit, kleurvastheid etc besloot hij eerst een paar doeken af te nemen en heeft deze, zoals hij het zelf verwoordde, 'een beste optater gegeven' in zijn wasmachines.

De hamamdoeken?? Die hebben het prima doorstaan, zijn niet gekrompen, niet verkleurd en ook niet gaan pluizen. Geen verschil met hoe ze uit de verpakking kwamen.

Dus hoe behandel je je doek? Gewoon met liefde en veel plezier én voor alles wat je maar wilt.

En om je hamamdoek schoon te krijgen stop je hem gewoon met de andere was in de wasmachine, op 40 graden en liever niet in de droger.

Is mijn hamamdoek / badjas echt op een eerlijke manier gemaakt, dus fair trade?

Absoluut! Deze doeken worden geweven op oude machines en komen alleen maar tot stand middels een harmonieuze samenwerking tussen mens en machine. De doeken worden ambachtelijk en volgens oude traditie geweven, absoluut geen massa productie! De slogan van de producent Lalay is niet voor niets: Bringing the past back into the future!

Bedenk ook dat ieder kwastje wat aan je hamamdoek zit handmatig gedraaid wordt!

Niet door kinderen, maar door volwassenen die hier eerlijk voor beloond worden.

De loonsverhogingen die onlangs in Turkije ingevoerd zijn worden ook doorgevoerd, wat onder andere een reden is dat naast de prijsstijgingen van de grondstoffen, de prijzen van het textiel verhoogd zijn.

Is mijn hamamdoek écht 100% katoen??

100%!

Het beste bewijs (succes verhaal) hiervoor is het verhaal van een mevrouw die ik een paar jaar geleden ontmoette tegengekomen ben op een fair in Overijssel. Haar oog viel gelijk op de prachtige kinder badjasjes in een pittige groene kleur. Ze wilde ze heel graag voor haar beide kinderen meenemen, maar omdat haar zoon ernstig autistisch is en héél slecht stoffen op zijn huid kan verdragen, was ze wat twijfelachtig, want wàt als hij ook van dit materiaal ongemakkelijk werd.

Overtuigd als ik ben van mijn natuurlijke product, heb ik haar toen aangeboden de badjasjes mee naar huis te nemen om het te proberen en als het materiaal hem toch zou irriteren dan kon ze ze de volgende dag gewoon weer bij me terugbrengen.

Zij kwam natuurlijk terug, om af te rekenen. Haar beide kinderen (dus ook haar autistische zoon) hebben het badjasje aangetrokken en niet meer uitgetrokken. Zelfs in bed wilde hij het niet uittrekken, je snapt dat de moeder blij verrast was!

Dus ja, het is 100% katoen en ook heel geschikt voor mensen die slecht materialen kunnen verdragen op hun huid. Terugvallen op puur natuurlijke producten is dan toch echt de beste remedie!

Kan ik een badjas ook ergens passen of kan ik ergens live ervaren dat het materiaal echt zo zacht is als gezegd wordt?

Natuurlijk! Mail me even voor mijn agenda en kom langs op een markt of fair in het land!

Twijfel je over de maat?? Stuur een mail naar info@hamamdoekengeluk.nl, ik heb ervaring genoeg om ook op afstand de juiste maat te kunnen adviseren.

En woon je in de buurt van Groningen, dan is het altijd mogelijk (alleen op afspraak!) lang te komen.

Kun je ook hamamdoeken/badjassen leveren die niet niet op de site staan bijvoorbeeld van gebleekt katoen of in andere maten of kleuren?

In goed overleg is veel mogelijk. Mocht ik al een bestelling hebben lopen, dan kan ik daar meestal wel iets aan toevoegen. Een badjas in een maatvoering die ik niet standaard heb bijvoorbeeld. Hou er wel rekening mee dat het echt mensenwerk in Turkije is. Dat het gemiddeld 3 maanden duurt excl 10 dagen transport voordat ik mijn bestellingen in huis heb.

Voor wat betreft de Full Figures badjassen, daarin kan ik alle aanpassingen zelf maken. Mouw langer, badjas korter, wijdere mouw, noem het maar.. dat kan, maar laat me dat dan voor je het besteld en ik ga knippen weten!

Krimpt mijn hamamdoek / badjas nog?

Nee, maar als je het op meer dan 40 graden wast of in de droger doet, dan heb je geen garantie. Niet doen dus.

Is mijn hamamdoek / badjas kleurvast?

Jazeker!! De kleur laat niet los, maar blijft dezelfde intensiteit behouden.

Wat nou als ik meer wil bestellen voor bijvoorbeeld mijn bedrijf of als bedankje op m'n bruiloft?

Het is mogelijk hamamdoeken (zelfs met logo of tekst ingeweven) te bestellen als bedankje op bijvoorbeeld je bruiloft, als kerstpakket, of als merchandise voor je sportclub/band/bedrijf.

Stuur me een mail, zodat we kunnen inventariseren wat de mogelijkheden zijn.

Is het mogelijk om zelf verkooppunt te worden van deze doeken?

Ook dat is mogelijk. Neem contact met me op (liefst via de mail) dan vertel ik je wat de mogelijkheden zijn.